БЕХ пуска облигации за 300 млн. долара на световните пазари

Българският енергиен холдинг (БЕХ) планира да пусне облигационна емисия за 250-300 млн. долара в началото на следващата година, с която да набере ресурс от външните инвеститори. Това съобщи агенция “Ройтерс”, позовавайки се на изпълнителния директор на държавния холдинг Михаил Андонов.

Идеята за облигационен заем лансира още през април министър Делян Добрев. Неговото намерение обаче бе заемът да бъде емитиран от НЕК. Предвид тежкото му положение обаче явно е решено това да стане чрез фирмата майка БЕХ.

Андонов посочва, че енергийният холдинг търси начин да осигури средства, с които да помогне на Националната електрическа компания да изплати дълговете си към синдикат от банки, предвождан от BNP Paribas. Срокът, който БЕХ си е поставил, за да изпълни задачата, е до месец май следващата година.

През пролетта стана ясно, че НЕК има огромни дългове, вследствие на вложенията си в проваления проект АЕЦ Белене. Заемът е за 250 млн. евро и трябваше да бъде изплатен на 23 май тази година, но НЕК не разполагаше с тези средства. Премиерът Бойко Борисов вече определи този заем като "големия кошмар на правителството".

Българският енергиен холдинг бе създаден, за да консолидира активите на държавната енергийна индустрия и така да може по-лесно да участва в проекти за модернизация и развитие. По последна оценка активите му възлизат на 12 млрд. лв.

"Предпочитаме щатските долари, защото доларовите пазари имат доста големи ресурси. Ще бъде добре, ако можем да постигнем лихва между 3.5 и 4.5 процента", коментира Андонов. Той обаче не е уточнил с какъв падеж ще е емисията.

Ройтерс припомня, че през месец юли България за пръв път от 10 години насам излезе на международните пазари, за да предложи емисия облигации за 950 млн. евро. Получената лихва от инвеститорите бе 4.25%. България е най-бедният член на Европейския съюз, но и един от най-малко задлъжнелите. Страната се ползва с кредитен рейтинг ВВВ, определен от агенция “Стандарт енд Пуърс” (Standard and Poor's).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?