БЕХ уточни, че новият му дълг няма да надхвърли половин милиард лева

Михаил Андонов, сн. БГНЕС

Макар и да планира две процедури за привличане на дълг, всяка от които за по 250 млн. евро (500 млн. лв.) или общо за 1 млрд. лв., в крайна сметка “Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) ще ползва финансов ресурс само за 250 млн. евро. Дълговете няма да достигнат 1 млрд. лв., уточниха от БЕХ в четвъртък, след като във вторник изпълнителният директор на държавната енергийна група Михаил Андонов обясни пред журналисти, че дружеството смята в най-скоро време да обяви процедури за търсене на синдикиран заем за 250 млн. евро и да емитира облигации на същата стойност.

 

Тогава Андонов обясни, че според условията ще бъде избрано необходимото кредитиране, с което да се покрие дълга на дъщерната му “Национална електрическа компания“ (НЕК) за 195 млн. евро за подготовката на АЕЦ “Белене“. Неговият падеж е през май 2013 г. и на нов заем се разчита да бъдат уредени отношенията с банките, водени от БНП-Париба. Шефът на БЕХ каза още, че е възможно първо да се тегли кредит, а после при изгодна емисия облигации той да се покрие. От думите тогава обаче не стана ясно с колко точно смята да задлъжнее енергийният холдинг.

 

Сега от компанията обясниха, че независимо какъв вариант за финансиране бъде избран, общият размер на привлечения дългов капитал няма да надвишава 500 милиона лева.

 

Разработени са две алтернативи за финансиране на БЕХ ЕАД – пласиране на облигационна емисия или договаряне на заем с банка/синдикат от банки, всяка от които предполага привличане на дълг в размер до 500 милиона лева. Основната цел на процеса по привличане на дълг от страна на БЕХ ЕАД е рефинансиране на заем на НЕК ЕАД, чиито размер предполага реализиране на само една от стартираните процедури“, пише в съобщението на БЕХ от четвъртък..

 

В процеса на работа по гореспоменатите алтернативи специалистите в БЕХ ЕАД ще изберат най-подходящата в зависимост от текущото състояние на дълговите пазари и очакваните лихвени разходи“, допълват от държавната компания..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес