За да даде позитивни сигнали към инвеститорите

БЕХ вдига капитала си с 337 млн. лв.

БЕХ вдига капитала си с 337 млн. лв.

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) ще вдигне капитала си с близо 337 млн. лв. до 2.948 млрд. лв., става ясно от внесено на 5 септември заявление от компанията в Търговския регистър. Решението на едноличния собственик на капитала в лицето на министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов е взето предишния ден и предвижда заделената във фонд "Други резерви" част от миналогодишната печалба, която е 414.824 млн. лв., да отиде за увеличение на капитала на холдинга.

От БЕХ обясниха пред Mediapool взетото решение с лаконичното "по-високият основен капитал на дружеството дава положителни сигнали към инвеститорите" и че това било стандартна финансова процедура.

Така не става ясно за пред кои инвеститори са нужни въпросните положителни сигнали при положение, че холдингът не е дават знаци за нови проекти, нито пък намерения да тегли нови заеми. Няма информация и дали предстои нова оценка на кредитния рейтинг на компанията, която миналия октомври тегли облигационен заем за 500 млн. евро като преди това през март бе присъден от "Фитч" дългосрочен кредитен рейтинг ВВ+ и в чужда, и в местна валута, който година по-късно бе потвърден.

Според експерти решението на икономическото ведомство и спестяването на информация за целите на увеличението на капитала сочи, че БЕХ е минал към непрозрачно кризисно управление и реализация на финансови операции, чиято цел би могла да е запълване на финансови дупки в дъщерните му дружества предвид предстоящите инвестиционни дейности по модернизацията на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", за газовите интерконектори, реализирани от "Булгартрансгаз", включително обезпечаване на средства за "Булгаргаз" за запълване на газохранилището в Чирен в случай на криза с нарушени доставки на газ през Украйна през зимата.

"Булгаргаз" изпитва остра ликвидна криза заради това, че парите на дружеството са блокирани в затворената Корпоративна търговска банка, а последният поит да си намери кредитори приключиха неуспешно.

Изключително сериозно е положението и в "Националната електрическа компания" (НЕК), чиито задължения достигат 3 млрд. лв. и дружеството неведнъж в последните години е било подпомагано от компанията-майка с вътрешни заеми.

Според експерти обаче решението за вдигане на капитала на БЕХ е краткосрочно решение за подобряване на финансовите коефициенти на холдинга, тъй като изнасяйки проблемите от своите дъщерни дружества към шапката, БЕХ затваря възможностите си да реализира нови дългови емисии, които да използва за преструктуриране на проблеми дружества като НЕК и "Булгаргаз".

В повишения си капитал БЕХ вероятно ще запази оценката на кредитния си рейтинг, но е възможно да влоши перспективите си заради липсата на дългосрочна визия за развитие и преструктуриране, а моментно гасене на финансови пожари.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?