БЕХ вероятно ще обжалва санкцията за газов монопол

Холдингът съжалява за това развитие на случая, предвид решението по делото срещу "Газпром"

БЕХ вероятно ще обжалва санкцията за газов монопол

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) обяви, че е получил решението на Европейската комисия за глобата от 77 млн. евро заради блокиране на достъпа на частни компании до газопреносната мрежа на страната и газовото хранилище в Чирен от негова страна и от дъщерните му "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". ,

"Дружествата внимателно ще разгледат решението и вероятно ще го обжалват, като ще оспорят както твърденията, така и размера на глобата", посочва БЕХ в съобщение в сряда. В него се допълва, че макар принципно плащането на глобата е дължимо в срок от три месеца от датата на решението, при обжалването ѝ се предвижда или условно плащане, което трябва да се възстанови при успешно обжалване, или предоставяне на обезпечение.

Холдингът, също като енергийния министър Теменужка Петкова изразява несъгласие с наложеното наказание и изразява съжаление "от това развитие, предвид кооперативния подход на Комисията по отношение на други скорошни антитръстови дела, касаещи търговията с природен газ в Централна и Източна Европа".

БЕХ има предвид прекратяването от Брюксел на делото за злоупотреба на руската "Газпром" с монопол в Източна Европа. Това обаче стана след поемането на ангажименти от страна на руския концерн за преразглеждане на цените на газа в засегнатите страни и промяна на договорите за доставка, каквито преговори започна "Булгаргаз" през ноември.  

От съобщението на холдинга излиза, че Еврокомисията е била несправедливо строга с българските държавни  газови компании
 
"Дружествата изразяват съжаление, че Комисията е решила да пристъпи към приемане на Решението, както и налагане на глоба.  Отчитайки това развитие, трябва да се има предвид, че предполагаемото поведение касае период далеч в миналото, който е бил преходен за българския енергиен пазар след присъединяването на България към Европейския съюз", посочва се в прессъобщението.

БЕХ и дъщерните му дружества заявяват, че не приемат заключенията на ЕК, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар. Те остават на мнение, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището винаги се е осъществявал в съответствие с действащите закони.  Те заявяват, че никога не са контролирали достъпа до румънския транзитен газопровод, по който се внася руския  газ у нас.

Това е защитната им теза защо не са успели да осигурят капацитет за "Овергаз" да си внесе свои количества в страната, заради което и започна разследването на ЕК. Твърдението на "Булгартрансгаз" бе, че румънският оператор всъщност не е освобождавал капацитет.

БЕХ заявява още, че размерът на наложената глоба е "очевидно несъразмерен". Холдингът твърди, че през цялото време от българска страна е оказвано съдействие на ЕК за постигане на споразумение и поемане на ангажименти по взаимно приемлив начин, но всички предложения били отхвърлени от Брюксел.

В крайното си решение обаче ЕК е отчела част от аргументите на българската страна по отношение на продължителността на предполагаемото нарушение и то е приключило в началото на 2015 г. Комисията също така била приела, че отделянето на дъщерно дружество от БЕХ като структурна принудителна мярка вече не е наложително.

"Такава мярка беше предвидена от Комисията в Изложението на възраженията до трите дружества през 2015 г.  Наложената глоба от 77 068 000 евро, макар и очевидно прекомерна, e значително под допустимия максимален размер от 316.8 млн. евро (10% от оборота на БЕХ за 2014 г.)", пише още в съобщението.

Холдингът отново повтаря, че "в нито един момент от периода на твърдяното нарушение не са били засегнати интересите на българските потребители".

ЕК обаче твърди точно обратното.

"Българският енергиен холдинг" декларира, ме с дъщерните си дружества "полагат всички усилия за реализация на проекти, които водят до диверсификация на източниците за доставка на  природен газ в България".

"Тези усилия се оценяват положително и се подкрепят от Комисията. Съвместните цели на дружествата и Комисията остават непроменени и реализацията им по никакъв начин няма да бъде засегната от Решението", заявява още държавният холдинг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?