БЕХ взе 600 млн. евро облигационен заем за погасяване на стар

Засилен интерес и най-нисък досега лихвен процент от 2.45%

БЕХ взе 600 млн. евро облигационен заем за погасяване на стар

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) пласира новата си емисия еврооблигации за 600 млн. евро, с които ще погаси стар облигационен заем за 550 млн. евро, чийто падеж е в началото на август 2021 г. Тя е четвърта поред. Първата, с която всъщност започна дълговата спирала, бе за уреждане на дълга на дъщерната на БЕХ "Национална електрическа компания" към двете т.нар. американски електроцентрали "ЕЙ И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", бе напълно изплатена през ноември 2018 г. отново със заем. Новата емисия ще бъде регистрирана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от държавния холдинг.

Постигнатият годишен лихвен процент от 2.45 %. Предвид изключително засиления интерес от страна на инвеститорите, облигацията е била презаписана 2.3 пъти, а лихвеният процент съответно е най-ниският постигнат от "Български енергиен холдинг", откакто компанията участва на международните финансови пазари.

Петгодишният облигационен заем, който сега ще се погаси, бе взет през 2016 г. с лихва от 4.875 %, а при следващия, който е за 600 млн. евро, оскъпяването бе 3.5 %.

Сега при пласирането на 15 юли на емисията – отново за 600 млн. евро, БЕХ е постигнал 7-годишен падеж на еврооблигациите, който ще настъпи през август 2028 г. Постигнатият по-нисък лихвен процент и по-дългият срок на емисията ще помогнат на компанията да намали допълнително ежегодните лихвени разходи и да оптимизира графика за погасяване на своите финансови задължения за по-дълъг период от време, посочва се в съобщението.

След плащането на старата емисия и лихвите по нея, остатъкът от приходите от новите облигации ще отиде за общи корпоративни цели, с изключение на свързаните с въглища дейности.

От страна на мениджърите на облигационната емисия, в лицето на Джей Пи Морган и Ситигруп, както и от страна на правните консултанти Allen&Overy LLP и Linklaters LLP, са били отчетени положените от страна на БЕХ усилия при изготвянето на цялата документация по емисията. Отчетена е и институционална подкрепа от страна на Министерство на енергетиката, което е собственик на енергийния холдинг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес