БЕХ взе нов облигационен заем за 400 млн. евро

Парите отиват за рефинансиране на друг дълг, ще се връщат за седем години при лихва 3.5%

БЕХ взе нов облигационен заем за 400 млн. евро

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) е взел нов заем, пласирайки в четвъртък третата си емисия еврооблигации на стойност 400 милиона евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от държавната компания в петък.

Финансовата операция е било предшествана от интензивни срещи с инвеститори в Лондон, Виена, Франкфурт и Мюнхен.

От БЕХ посочват, че постигнатият годишен лихвен процент е 3.5 на сто, което е най-ниското ниво за дружеството, откакто то играе на финансовите пазари, а парите ще се връщат след 7 години, което е най-дългият матуритет, постиган досега.

Взетите 400 млн. лв. са предназначени за погасяване на първия облигационен заем на енергийния холдинг в размер на 500 млн. евро, взет през 2013  г. за уреждане на дълг на дъщерната му "Национална електрическа копания" (НЕК) по кредит от 250 млн. евро за строежа на АЕЦ "Белене". Останалите бяха предназначени за проваления проект за газопровода "Южен поток".

Падежът на първата облигация е през ноември 2018 г., но преди време от БЕХ съобщиха, че е възможно тя да бъде обратно изкупена по-рано с цел икономия на лихвените разходи, които  възлизаха на 4.25 процента.

Преди срока на плащането може да бъде изкупена и пласираната през 2016 г. втора облигационна емисия на БЕХ, която е за 550 млн. евро. Тези пари също отидоха за дългове на НЕК, натрупани към двете американски въглищни централи за изкупената тяхна електроенергия по дългосрочните договори с "Ей И Ес" и "КонтурГлобал". Лихвата по този заем е 4.875 на сто

Заедно с други взети от компанията майка заеми, задълженията на НЕК към БЕХ надхвърлят 2 млрд. лв., отделно компанията има да връща в бюджета получения безлихвен заем за близо 1.2 млрд. лв. за плащане на оборудването за АЕЦ "Белене", след като беше осъдена за това пред арбитражен съд от руската "Атомстройекспорт". Не е ясно въобще как държавното дружество ще урежда финансовите си отношения със собственика си и с хазната, освен връщането напарите не се отлага постоянно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес