БЕХ взе нов заем за изплащане на първата си облигация

Третата емисия е увеличена до 550 млн. евро

БЕХ взе нов заем за изплащане на първата си облигация

"Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) взе още 150 млн. евро заем като увеличи най-скорошната си облигационна евроемисия – листната в края на юни 2018 г. на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщиха от държавната компания в сряда. Привличането на капитала е станало ден по-рано и вече размерът на облигациите е 550 млн. евро. Запазен е лихвеният процент от 3.5%, както и падежът от 7 години.

Новите заемни средства ще се използват за общи корпоративни цели и рефинансиране на първия облигационен заем на БЕХ, емитиран през БЕХ през 2013 г. и с падеж през месец ноември 2018 г.

Именно това беше и целта на самата трета облигационна емисия – да се погаси първия заем от 500 млн. евро, отишли за уреждане на дълг на дъщерната на БЕХ "Национална електрическа копания" (НЕК) по кредит от 250 млн. евро за строежа на АЕЦ "Белене" и за проваления проект за газопровода "Южен поток". Тази емисия беше с лихва 4.25 процента и още преди време бе съобщено от холдинга, че целта е тя да се изплати преди ноември 2018 г., за са спестят разходи.

"С настоящото увеличение на емисията облигации, БЕХ запазва същите конкурентни ценови условия и срочност, което ще позволи на компанията да разпредели своите лихвени разходи по-ефективно и за по-дълъг период от време. Ценните книжа ще бъдат регистрирани на Ирландската фондова борса. Постигнатото увеличение на емисията в продължаващи волатилни пазарни условия потвърждава доверието на инвеститорите в БЕХ, както и добрия достъп на компанията до капиталовите пазари. С увеличението на емисията облигации, БЕХ е първият корпоративен емитент на пазара от региона на Централна и Източна Европа, считано от 4 юли 2018 г.", посочиха от държавното дружество.

БЕХ има още една облигационна емисия, която бе пласирана през 2016 г. и отново е за 550 млн. евро.  Тези пари също отидоха за дългове на НЕК, натрупани към двете т. нар. американски въглищни централи за изкупената тяхна електроенергия по дългосрочните договори с "Ей И Ес" и "КонтурГлобал". Лихвата по този заем е 4.875 на сто. След срещи с инвеститори във Лондон, Париж, Мюнхен, Франкфурт, Милано, Цюрих и Виена и засилен инвеститорски интерес емисията беше презаписана в размер на над 2 милиарда евро. Нейният падеж е през август 2021 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?