БЕХ взе още 50 млн. евро заем

БЕХ взе още 50 млн. евро заем

Държавното енергийно дружество "Български енергиен холдинг" записа увеличение с 50 млн. евро на третата си емисия еврооблигации, листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin) и на Българската фондова борса. Така облигациите на дружеството стигнаха 600 млн. евро при годишен лихвен процент от 3.5% и падеж от 7 години.

С втория допълнителен транш БЕХ постигна планирания размер на облигационната емисия и не се предвиждат повече увеличения, пише в съобщението на компанията

В него се казва още, че "БЕХ запазва същите конкурентни ценови условия и срочност, което ще позволи на компанията да разпредели своите лихвени разходи по-ефективно и за по-дълъг период от време". Според дружеството "постигнатото второ увеличение на емисията в продължаващи волатилни пазарни условия потвърждава доверието на инвеститорите в БЕХ, както и добрия достъп на компанията до капиталовите пазари".
От компанията казват, че ще използват приходите от емисията за "общи корпоративни цели", без да се дават повече подробности.

В края на юни БЕХ пусна емисия за 400 млн. евро, с които да осигури финансиране за изплащането на първия си подобен заем – взет през ноември 2013 г., който бе за 500 млн. евро, отишли за уреждане на дълг на дъщерната компания на холдинга "Национала електрическа компания" (НЕК) по проекта за строеж на АЕЦ "Белене" и за лични нужди. През юли държавният холдинг съобщи, че е увеличил размера на емисията си със 150  млн. евро.

БЕХ има общо около 3 млрд. лева задължения по облигационни заеми. Тези средства потънаха основно за изплащането на задължения на дъщерната НЕК. Дружеството има да прибира от енергийните компании, които обединява, около 2 млрд. лева. Последно БЕХ купи 100 млн. лева дълг на столичната "Топлофикация" (която не е част от холдинга) към "Булгаргаз", който е част от държавната енергийна група.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?