БЕХ започва срещи в Европа за пласиране на дебютни еврооблигации

Холдингът не казва къде и пред какви инвеститори ще предлага емисията

БЕХ започва срещи в Европа за пласиране на дебютни еврооблигации

Представители на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) ще започнат от 28 октомври срещи с инвеститори в Европа за евентуална дебютна продажба на облигации в евро, съобщи агенция "Блумбърг", цитирайки източник, запознат с намеренията, но пожелал анонимност. Според него подробностите са поверителни.

 

Срещите са организирани от "СитиГруп" и "Райфайзенбанк Интернешънъл", допълва агенцията. От БЕХ отказаха да коментират информацията със смехотворния мотив, че не организирали те срещите и затова нямали право да кажат нищо. Холдингът само бил поръчал уреждането им, бил един вид потребител на услуга и не било редно да кажат кога и къде ще се срещат с потенциални кандидат-купувачи на облигацията, обясниха от пресслужбата на БЕХ пред Meddiapool.

 

Американската "СитиГруп" бе избрана от БЕХ през април 2013 г. да структурира и пласира предвижданата облигационна емисия за 250 млн. евро, които бяха нужни на държавния холдинг за уреждане на дълга на дъщерната му НЕК от 195 млн. евро по синдикиран заем за строежа на АЕЦ "Белене", а останалите ѝ трябваха за участието в строежа на газопровода "Набуко", който обаче засега отпада като реализация, и за газовата връзка с Гърция.

 

Заради забавяне на процедурите по оформянето на емисията "СитиГруп" отпусна мостово финансиране от 195 млн. евро за изпащане на датата на падежа ядрен заем на НЕК. Тази сума се очаква да бъде върната от БЕХ веднага след като пласира емисията си.

 

Плановете на предишното ръководство на БЕХ бяха още през юли-август да се организират срещи с потенциални инвеститори и борсови играчи във Виена, Лондон, Люксембург и Берлин.  Междувременно освен смяна на правителството имаше и смени в управата на "Българския енергиен холдинг", което се отрази на сроковете за подготвяне на бъдещата емисия, който според първоначалните планове трябваше да е за пет години.

 

Какви ще са сегашните ѝ параметри не е ясно. БЕХ получи през март 2013 г. от рейтинговата агенция Фитч дългосрочен кредитен рейтинг ВВ+ и в чужда, и в местна валута, който дава стабилни перспективи. В оценката обаче бе отчетено, че тя е завишена с едно ниво заради тесните връзки между холдинга и държавата, която гарантира близо 40% от дълга на групата.

 

"Блумбърг" коментира, че излизането на БЕХ на финансовите пазари става в момент, когато множество компании и държави от развиващите се икономики активно излизат на пазара да търсят финансиране. Причината е, че те разчитат на изобилие от средства, след като заради кризата около бюджета и тавана на дълга в САЩ се разбра, че Федералният резерв ще отложи вероятно за март началото на свиване на политиката си на мащабно изкупуване на държавни и корпоративни облигации в размер на около 85 млрд. долара месечно.

 

В същото време в месеците до март интерес да излязат на дълговите пазари са заявили от руските "Газпромбанк" и "Внешпромбанк" до държави като Украйна, Унгария, Латвия, Пакистан и Хондурас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?