Бехтел ще възложи по-голямата част от поръчките си на иракски подизпълнители

Американската компания Бехтел Груп, която спечели основния договор за възстановяването на Ирак, обяви, че за подизпълнители ще избира предимно иракски фирми, предаде Ройтерс. Бехтел получи от американската Агенция за международно развитие договор на потенциална обща стойност от 680 милиона долара, от които до момента е упълномощена да изразходи не повече от 147 милиона.

Старши вицепрезидентът на компанията Клиф Мъм, който администрира договора по възстановяването на Ирак, заяви, че чужди фирми ще бъдат избирани само за доставка на оборудване, което не може да се намери в Ирак, или за някои изключителни проектантски и инженерингови услуги.

"Идеята е парите да се изразходят, така че икономиката да се съживи и да заработи. А това означава, че те трябва да бъдат изразходени в Ирак", каза Мъм пред журналисти.

Според него около 90 процента от инженеринговите работи ще бъдат възложени на иракски фирми. Компанията ще се стреми да достави от Ирак и до 75 процента от необходимите материали по възстановителните работи.

Базираната в Сан Франциско Бехтел Груп миналия месец направи три презентации за фирми, желаещи да станат нейни подизпълнители - в САЩ, в Европа и в Близкия изток. Миналата седмица компанията даде и първия договор за подизпълнител на иракска компания - на Ал Буния Трейдинг Къмпани, чието седалище е в Багдад.

Този месец Бехтел планира да проведе семинар за иракски фирми, на който да им представи условията си за възлагане на поръчки. Най-големият от подизпълнителските договори, който фирмата вече е сключила, е с американската компания Грейт Лейкс Дредж енд Док Ко. - за прочистване на единственото иракско дълбоководно пристанище Ум Каср.

Досега въз основа на договора на Бехтел в Ирак са създадени около 400 работни места, като се очаква разкриването на още хиляди с напредването на възстановителните работи.

По БТА

Още от Бизнес