Беларус анулира транзитните споразумения за нефт с Русия

Беларус анулира транзитните споразумения за нефт с Русия

Президентът на Беларус Александър Лукашенко внезапно обяви, че анулира наскоро сключения с Русия договор за транзита на нефт през територията на страната, съобщи в неделя ИТАР-ТАСС. Лукашенко предложи отново да се преразгледат всички плащания.

“Делегацията, която води преговорите, получи от мен преки указания: тези компании, които ще предлагат подобни договори, определящи цените за доставяне на нефт в Европа, ще се облагат с допълнителни налози. За да можем да компенсираме своите загуби от световните цени.”, заяви държавният глва. 

На 1 януари 2007 г. беларуските власти въведоха налог върху транзита през територията си на руския нефт. Русия обаче отказа да го плаща. След като стана известно, че Минск компенсира новия данък с надвземане от руския нефт, Москва прекрати подаването на суровина по беларуския участък от тръбопровода.

В резултат доставките на нефт в редица европейски държави беше прекратен от 8 януари. След подписването на 12 януари на руско-беларуското споразумение доставките на нефт за Европа бяха напълно възобновени.

На 23 януари 2007 г. президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че ще поиска от Москва пари за арендата на земята под нефтопроводите на територията на републиката.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?