Беларус е възобновила екзекуциите, след като ЕС вдигна санкциите над страната

Беларус е възобновила екзекуциите, след като ЕС вдигна санкциите над страната

Нов доклад на базирана в Париж правозащитна организация и беларуски активисти твърди, че Беларус е възобновила екзекуциите, след като Европейският съюз вдигна повечето от санкциите си срещу бившата съветска република, съобщи Асошиейтед прес.

Докладът, публикуван в четвъртък от Международната федерация за правата на човека (FIDH) и правозащитния център "Вясна", твърди, че техни представители са присъствали на изслушване в беларуския върховен съд по-рано този месец, завършило с произнасяне на смъртна присъда.

Двете правозащитни организации казват, че екзекуциите в Беларус са били възобновени през април, след като Европейският съюз е вдигнал повечето от санкциите, наложени на Беларус и авторитарния ѝ президент Александър Лукашенко.

Над 400 души са били екзекутирани в Беларус след 1991 г., като тя остава единствената европейска страна, която не е отменила смъртното наказание.

"Фактът, че санкциите на Европейския съюз бяха вдигнати, не се отрази на беларуските затворници със смъртна присъда, които все още се екзекутират чрез разстрел насред Европа", каза ръководителят на "Вясна" Алес Беляцки за Асошиейтед прес. "Процедурата на "изстрел в челото" не се е променила от времето на Сталин."

Затворниците със смъртни присъди в Беларус се държат в малки килии, като нямат право да сядат или лягат през деня. Роднините не се информират за мястото и времето на екзекуцията и нямат право да погребат тялото на екзекутирания, посочва АП.

Споделяне

Още от Свят