Беларус не допусна евронаблюдатели за президентските избори

Беларус не допусна евронаблюдатели за президентските избори

Шефът на службите за сигурност в Беларус повториха обвиненията си, че опозицията възнамерява да използва изборите в неделя за силово завземане на властта.

Степан Сухоренко каза, че опозицията подготвя насилствени протести в знак на протест срещу изборните резултати и че нелегално вкарва поддръжници в столицата Минск, предаде ББС.

Той предупреди, че полицията ще разглежда всеки протест като терористичен акт.

Същевременно делегацията от наблюдатели на Европейския съюз изостави плановете си да отпътува за Беларус във връзка с президентските избори след като им бяха отказани визи за стратана.

Оглавяващият европейската делегация, полякът Богдан Клич, заяви за ББС, че се страхува, че правителството на Беларус ще употреби сила, за да потуши протестите на народа.

На група наблюдатели от ОССЕ също беше отказано влизането в Беларус.

Президентът Александър Лукашенко се бори за трети мандат на поста.

Вторник беше първият ден на предварителния тур за гласуване на президентските избори, които официално са насрочени за 19 март.

Според опозицията предварителния вот дава възможност на президента да фалшифицира гласуването.

Основният кандидат на опозицията Александър Милинкевич призова гражданите на страната да не участват в предварителното гласуване, тъй като техните гласове ще бъдат използвани против волята им.

Лидерите на опозицията призоваха за мирна демонстрация в неделя, ако властите се опитат да фалшифицират резултатите, но държавното ръководство забрани каквито и да е митинги.

Наблюдателите от ЕС са заявили пред ББС, че вече не виждат шанс изборите в Беларус да се проведат демократично.

Евродепутатът Богдан Клич уточни, че им е било казано, че всеки опит за влизане в Беларус ще се приеме като провокация и ще бъде възпрепятстван още на границата.

В момента пратениците планират да наблюдават изборите от Брюксел и Варшава. Клич допълни, че евронаблюдателите няма да подтикват народа на Беларус да излезе на улиците.

Според него, от беларуското гражданско общество зависи как ще реагира на ситуацията.

Защитниците на правата на човека отдавна алармират от потискането на опозицията в Беларус.

В сряда ръководителят на изборния щаб на опозиционния кандидат Александър Милинкевич Анатолий Лебедко се оплака, че е бил арестуван за втори път по време на предизборната кампания. По думите на самия Лебедко, той е бил задържан на входа на собствения си офис и обвинен в оказване на съпротива на полицията и публичен побой.

Това е един от последните арести от серията задържания на привърженици на Милинкевич, който е сочен за главния съперник на президента Лукашенко на изборите.

В четвъртък на осем независими наблюдатели на предварителното гласуване  - двама шведи и шестима датчани от групата за монторинг Silba им беше наредено да напуснат страната.

Бьорн Сенстром от Швеция каза пред ББС, че на него и колегите му е било забранено повторното влизане в Беларус за две години заради нелегална дейност.

Във вторник, при началото на предварителното гласуване за президентските избори, са били извършени почти 20 ареста на опозиционери, съобщава АП. Някои от арестуваните са осъдени на административен арест от 7 до 15 денонощия по обвинение за хулиганство и организиране на митинги.

Според беларуската информационна агенция Белапан, във вторник в страната е бил арестуван 60-хилядния тираж на издавания от опозицията вестник.

Изданието представляваше пародия на контролирания от правителството вестник “Съветска Беларус”.

Белапан съобщава, че тиражът е бил отпечатан на територията на Русия и докаран в Беларус от заместник-ръководителя на опозиционната партия на Беларуския народен фронт Алексей Михалевич.

Агенцията цитира прессекретаря на инициативната група на Лукашенко Димитрий Костин, който твърди, че публикуваните в конфискувания вестник материали са “възхвалявали сегашния президент по гротескен начин”.

Междувременно, Комитетът за държавна сигурност (КГБ) на Беларус обвини Грузия, че подготвя държавен преврат в деня на президентските избори на 19 март.

По думите на ръководителя на КГБ Степан Сухоренко става дума “не за мирни протести, а за силова акция с използване на взривни устройства и палежи”, която е подготвяна не само от опозицията, но и от гражданите на Грузия, съобщава РИА Новости.

Според видеозапис, излъчен в четвъртък от шефа на КГБ, се готвят атентати срещу четири училища, където обикновено се разполагат изборните секции.

На филма един от задържаните от КГБ твърди, че “е преминал обучение в грузинския лагер “Кмара”, където учители са били четирима араби и офицери от бившата съветска армия”

Задържаният разказва, че са обучавани в ръкопашен бой, химическа защита, взривно дело. “Инструктори от Америка ни казваха да организираме четири взрива в училища. Местата и времето на терористичните акции те трябваше да ни съобщят допълнително. Конкретно място не се посочваше”, разказва арестуваният.

Шефът на КГБ показа и записи, в които грузински граждани си признават, че е трябвало да доставят пари в Беларус и всичко необходимо за организиране на безредици на 19 март. Сухоренко не изключва подготовката и на други взривове, освен на заплануваните четири в училищата.

Сухоренко заяви, че парите за подготовка на преврата идват от чужбина. “Отделни лица се промъкват в страната представяйки се за туристи и се настаняват в подготвени предварително конспиративни квартири”, разказа той.

Той припомни също за иззетите по-рано подготвени отчети от екзит пол, датирани от 19 март 2006 година. По данни на шефа на КГБ гражданите на Грузия са съпричастни към антиправителствените акции в Беларус, като същевременно се провежда активно вербуване на служители на грузинските посолства в Литва и Украйна.

ИТАР-ТАСС предава, че представители на Централната избирателна комисия на Русия (ЦИК) са тръгнали за Беларус, за да наблюдават изборите за президент на републиката.

В заключителния етап от кампанията руските представители ще следят хода на подготовката за изборите и възнамеряват да присъстват и на самото гласуване и преброяване на гласовете в редица избирателни секции.

Споделяне

Още от Свят