Беларус откри собствен петрол в разгара на енергиен спор с Русия

Беларус откри собствен петрол в разгара на енергиен спор с Русия

В разгара на енергиен спор с Русия Беларус откри "черно злато" на своя територия, пише руското издание "Взгляд".

Минск съобщи, че в югоизточната Гомелска област е намерено голямо петролно находище с близо 1,7 милиона тона петрол. Нарочно или случайно, новината съвпадна с поредния ожесточен пазарлък с Москва за кредити и доставки на "черно злато", този път от Русия, се казва в статията.

Онлайн изданието цитира информация, разпространена вчера от държавната компания "Беларуснефт". Тя добива петрол от 60 находища в страната, 13 - във Венецуела и 5 - в Русия. Добивът на горива в Беларус датира от 1965 г.; страната добива годишно към 1,6 милиона тона - около 7 на сто от потребностите ѝ. Повечето обаче се изнася в суров вид на Запад, главно в Германия, посочва "Взгляд".

Беларуският президент Александър Лукашенко неведнъж е казвал публично, че в земните недра на страната му има големи петролни запаси. През октомври м. г. пък разказа, че преговаря с Техеран, "който просто се лута насам-натам, търсейки къде да достави петрол", и е "готов да намалява цената за нас".

През ноември Лукашенко посети Баку, където заяви пред колегата си Илхам Алиев, че Минск е готов да преработва петрол от Азербайджан при преференциални условия. Според лидера на Беларус правителството му е получило задача да намери най-накрая алтернатива на руския петрол, добавя "Взгляд".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?