Беларус плати част от дълга към "Газпром" и получи отсрочка

Беларус плати част от дълга към "Газпром" и получи отсрочка

Засега "Газпром" няма да намалява доставките за Беларус, след като "Белтрансгаз"  покри част от дълга си към руския монополист, заради което бившата съветска република бе заплашена със съкращаване с 45 на сто на газовите доставки. В прессъобщение от "Газпром", цитирано от руските медии, се посочва, че на Беларус е дадена отсрочка от една седмица да покрие дълга си от около 460 млн. долара към компанията, след като в петък сутринта е бил платен първият транш от 190 млн. долара.

3 август беше крайният срок, даден от "Газпром"на Беларус в началото на седмицата, да покрие дълга си, в противен случая в 10  часа в петък ще бъдат редуцирани подадените количества газ за страната. Преговорите за решаването на проблема протекоха почти до последния момент, дори късно през нощта и е решено Беларус да плати борча си от резервния фонд на страната.

В следващата седмица "Белтрансгаз" трябва да плати цялата сума за доставените обеми за първите шест месеца на 2007 г., които  трябваше да бъдат внесени до 23 юли, както изцяло да погаси текущите си задължения.

Отсроченото плащане, което Беларус не направи навреме, бе част от договорка между дистрибутора ѝ и руския монополист, след като от началото на 2007 г. "Газпром" увеличи повече от два пъти цената на синьото гориво.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?