Беларус подкрепи Русия срещу САЩ за противоракетната отбрана

Беларус подкрепи Русия срещу САЩ за противоракетната отбрана

Ръководството на Беларус заяви, че е "готово да изиграе ролята си" на руски съюзник, ако САЩ пренебрегнат съпротивата на Русия и изградят система за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, предаде ББС. Русия заяви, че може да разположи ракети в Беларус, за да се противопостави на плановете на САЩ за изграждане на бази в Полша и Чешката република.

По време на посещението на руския президент Владимир Путин в Минск неговият домакин Александър Лукашенко даде висока оценка за връзките между двете страни. Президентът на Беларус обаче отхвърли спекулациите, че страната му може да създаде формален съюз с Русия – сценарий, според който се твърдеше, че Путин ще остане президент и след изтичането на втория му мандат през март догодина. На теория, Путин може да стане лидер на нова държава, създадена от подобен съюз.

Междувременно обаче посоченият от Путин фаворит за негов приемник на президентския пост Дмитрий Медведев предложи Путин да стане министър-председател, след като изтече президентският му мандат.

Изненадан съм, че вашата визита предизвика бурни реакции на Запада, каза Лукашенко на Путин. Тук няма подтекст - нашите държави са близки и  приятелски, добави той.

Лукашенко приветства Путин по време на тържествена церемония в Минск.

Беларус е готова да изиграе ролята си по въпроса за разполагането на американската система в Европа, каза той, но не конкретизира каква ще бъде тази роля.

Миналия месец висопокоставен руски генерал заяви, че страната му ще разположи ракети в Беларус, за да се противопостави на плановете на САЩ. Вашингтон смята да изгради бази в Чешката република и Полша, които да помогнат за прихващане на ракети, изстреляни от страни като Иран или Северна Корея. Русия обаче отхвърли възможността за заплаха от страна на Иран и обяви системата за заплаха за националната си сигурност. Москва изрази безпокойство по повод разширяването на НАТО в източна посока.

Беларус се смята за най-близкият съюзник на Москва, но връзките между двете страни бяха обтегнати от решението на Русия да повиши цените на горивата, които доставя.

По време на посещението на Путин в Минск бе подписан меморандум, с който Русия предоставя на Беларус стабилизационен кредит от половин милиард долара.

В меморандума също така се говори за важността на изпълнение на договора за доставка на газ между “Газпром” и "Белтрансгаз" от 31 декември 2006 г.

Необходимостта от предоставяне на стабилизационен кредит на Беларус руското министерство на финансите обясни с ръста на разходите на държавния бюджет за енергодоставки, предизвикан от повишените цени на руския газ.

На пресконференция в Минск Путин съобщи, че цената на руския газ за Беларус повече няма да се повишава.

Споделяне

Още от Свят