Беларус праща делегация в Русия да гаси напрежението по газовите доставки

Беларус ще изпрати в понеделник делегация в Москва за спешни разговори за цената на руския газ след два неуспешни кръга преговори, които породиха опасения от спиране на руските доставки на гориво през бившата съветска република за Европа, предаде в неделя Ройтерс.

"Делегацията пътува тази вечер за преговори в понеделник... въпросът за дълга ще бъде обсъден", съобщи беларуският заместник-министър на енергетиката Едуард Товпенец.

Източник от беларуското правителство, пожелал да запази анонимност, допусна възможността да бъдат засегнати руските газови доставки през страната за Европа.

Русия предупреди по-рано, че ще намали подавания за Беларус газ с 85% от понеделник, 21 юни, в случай, че Минск не изплати дълга си към "Газпром" от 192 млн. долара. Белоруската страна отрича да има такива задължения към руската държавна газова компания.

Евентуално прекъсване на газовите доставки, особено за оттатък Беларус, може да влоши още повече репутацията на Русия на надежден снабдител в момент, когато търсенето на суровината в засегнатата от икономическата криза Европа намалява, а Съединените щати се превръщат във все по-сериозен конкурент, като изнасят извличан от шисти газ, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес