Беларус прие по-строг закон срещу протестиращите и екстремизма

Александър Лукашенко

Беларуският президент Александър Лукашенко подписа закон, увеличаващ наказанията за участници в неразрешени протести и наказанията за екстремизъм, предаде Франс прес, като цитира изявление на властите.

Новият закон беше приет в момент, в който беларуският режим продължава да предприема репресии срещу историческото протестно движение, започнало през 2020 г., което оспорва преизбирането на Лукашенко, отбелязва АФП. Стотици поддръжници на опозицията и журналисти бяха затворени или принудени да напуснат страната.

С приемането на законовите промени, публикувани днес на официалния юридически портал, всеки, участвал в повече от две неразрешени събирания, ще рискува да получи присъда до 3 години затвор. Въвеждат се и нови наказания с цел борба срещу "екстремизма". Участието в екстремистки дейности или пропагандирането им ще се наказват с до 6 години затвор. Лица, обвинени във финансиране на подобни дейност, може да получат до 5 години.

Независимият сайт Tut.by подчертава, че дефиницията на "екстремизъм" в тези случаи е широка и не е ясно кои дейности попадат под обхвата на закона, като посочва, че в съседна Русия обвиненията в "екстремизъм" се използват за преследване както на ултранационалистически или религиозни движения, така и на опозиционни организации като тази на антикорупционния активист Алексей Навални.

Освен това с новите законови промени наказанието за "насилие или заплаха да се използва насилие" срещу силите на реда се увеличава от 6 на 7 години. Оказването на съпротива на полицията ще се наказва със затвор до 3 години.

През последните месеци няколко протестиращи получиха тежки присъди по подобни обвинения.

Освен това в беларуския Наказателен кодекс се въвежда нов член, предвиждащ наказание за публикуване на "лична" информация за служители на силите на реда или техни близки. Наказанието за това ще е до 5 години затвор.

През 2020 г. опозицията на няколко пъти публикува самоличността на полицаи от силите за борба с безредиците, които носят маски и участват в насилствените репресии срещу протестиращите.

Освен това публикуването на смятана за "фалшива" информация за Беларус, особено в интернет, ще се наказва вече с 4 години затвор, срещу 2 досега.

В края на май нов закон вече забрани на журналистите да отразяват протести, определени като "незаконни".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?