Беларус разиграва картата на патриотизма, за да се дистанцира от Русия

Все по-разтревожени от кризата между Москва и Киев, беларусите отново си припомнят народните традиции, разиграват патриотичната карта, за да се раздалечат от Русия - своя могъщ съсед и основен съюзник.

Авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко изненада това лято хората в страната, като държа реч не на руски, както обикновено, а на беларуски - общонародния език, макар че бе го нарекъл "беден".

Патриотизмът от няколко месеца е на почит в тази бивша съветска република, граничеща с Русия. Все повече от нейните 9.5 милиона жители тръгват на курсове по беларуски и вдигат сватби по народен обичай.

Това прехласване по националната идентичност не е нищо друго освен политически акт, смята Алексей Корол - анализатор и историк.

"Подчертавайки националните си особености, хората изразяват несъгласие с агресията и шовинизма на руснаците", уверява той пред АФП.

Беларусите следват според него примера на своите съседи от Украйна - за украинците родната реч е символ на съпротива срещу влиянието на Русия, обвинявана, че подкрепя проруските сепаратисти, които се сражават със силите на Киев в източните региони.

"Шевиците на съпротивата"

Излязла е мода да се носят "вишиванки" - дрехи, везани с народни шевици, било то на улицата или в нощните клубове. Шивачката Юлия Литвинова е просто затрупана с поръчки за такива ризи, носени по-рано само от селяните.

"Имам поръчки за три месеца напред, а преди бродирах само по две месечно", чуди се тя.

Цената на ризите - между 160 и 560 евро бройката, си е бая тлъста за тази страна със средна заплата едва 400 евро. Който няма как да си позволи везани тоалети, може да избира
от богата гама тениски с беларуски фолклорни мотиви."Продал съм над хиляда от два месеца насам", радва се Павел Белавус. Наложило се да пусне собствен сайт, за да задоволи
търсенето.


Предприемачът е организирал и панаир за майсторите на народни носии. Събитието, разгласено от държавните медии, привлякло хиляди посетители и пожънало голям успех.
"Всичко това трябва да се закриля и пази - шевиците, носиите, езикът. Това е наследство от предците ни", изтъква Альона Хлопцева, посетила изложението.


"През последните години властите се опитваха да потиснат националната идентичност на беларусите - казва аналитикът Алексей Корол. - В обществената култура обаче тлееше съпротива и събитията в Украйна я разпалиха."

Културната политика на държавата полека-лека вече се променя, по-специално що се отнася до беларуския език, подкрепян обичайно само от опозицията.

Лукашенко винаги е правил опити да ограничи употребата на беларуския в страната - дори бяха уволнявани преподаватели, водели обучение на този език. Но днес учениците задължително учат беларуски един час повече седмично - предишната програма предвиждаше само два.

Критика срещу Русия

Беларуският лидер вижда тук начин да се разграничи от Русия - през март той разкритикува решението на Москва да присъедини украинския полуостров Крим.

"Този подход е неправилен", заяви той през октомври по телевизия "Евронюз", поставяйки под съмнение руските аргументи - според тях Москва само си е върнала региона, който е бил неин до 1954 г.

"Ами хайде да се върнем във времената на хан Батий или във времената на монголско-татарското иго. Е, тогава ще трябва практически цялата територия на Русия, Западна Европа и Източна Европа да се даде на Казахстан, Монголия или на някой друг", подхвърли Лукашенко.

По БТА.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?