Беларус задържа руснаци от частната военна компания "Вагнер"

Беларус задържа руснаци от частната военна компания "Вагнер"

Беларуските правоохранителни органи задържаха през изминалата нощ 32 души, работещи за чуждестранна военна компания, предаде в сряда агенция БелТА, цитирана от Ройтерс.

По-късно беларуската агенция допълни, че задържаните са руски граждани и са служители на "частната военна компания "Вагнер". Смята се, че тя е свързана с приближен на президента Владимир Путин и че Кремъл я използва по света на места като Сирия и Либия.

Според информация на БелТА снощи в санаториум близо до Минск са били задържани 32 души, които агенцията определя като служители на частна военна компания. Още един човек е бил задържан в южната част на Беларус, се казва в съобщението. По отношение на задържаните се води проверка.

Според съобщението на агенцията групата е пристигнала в Минск в нощта срещу 25 юли, а на 27 юли се преместила в един от санаториумите в района на Минск, където привлякла внимание с "нехарактерно за руски туристи поведение" и облекло в стил "милитъри" - в частност, гостите не употребявали алкохол, не посещавали заведения и избягвали контакти с околните.

Правоохранителните органи посочили пред БелТа, че арестите били извършени, след като властите получили информация за пристигането в Беларус на повече от 200 "бойци", с цел да дестабилизират ситуацията в страната в периода на предизборната кампания за президентските избори в страната, насрочени за 9 август.

Агенцията разпространи списък на задържаните, а държавната телевизия "Беларус-1" показа кадри от задържането на руските граждани.

Засега нито руските власти, нито беларуските правоохранителни органи са пожелали да коментират темата.

Частните военни компании са незаконни в Беларус, където на 9 август ще има президентски избори.

На тях президентът Александър Лукашенко, 65-годишен бивш шеф на колективно земеделско стопанство по съветско време /совхоз/, се сблъсква с най-голямото от години предизвикателство за своето управление с желязна хватка в Беларус. Расте гневът срещу начина, по който той реши да се справи с кризата с коронавирусната пандемия, както и срещу състоянието на човешките права и на икономиката на страната, отбелязва Ройтерс.

Лукашенко обвини опозиционните протестиращи, че се опитват да го свалят от власт по същия начин, по който през 2014 г. протестите на Майдана свалиха подкрепяния от Русия президент на Украйна Виктор Янукович.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят