Беларуски съд осъди на поне две години 11 студенти и преподавател заради протест

Беларуски съд осъди на поне две години 11 студенти и преподавател заради протест

Беларуски съд осъди днес на поне две години затвор 11 студенти и един университетски преподавател за участие миналата година в демонстрации срещу президента Александър Лукашенко, съобщи Франс прес, като се позова на неправителствената организация "Вясна".

Съд в Минск осъди десетима от студентите на по две години и половина затвор. Преподавателят получи същата присъда. Единайсетият студен бе осъден на две години затвор.

Дванайсетимата бяха признати за виновни по обвинения в участие в организирани престъпни прояви и в сериозно нарушение на обществения ред в университетите си.

Прокуратурата заяви, че на "демонстрациите в университетите са били предявени искания за преразглеждането на резултатите от президентските избори, защото те не са били признати от Европейския съюз и Съединените щати".

Осъдените, арестувани през есента на миналата година, са смятани от "Вясна" за политически затворници.

Беларуските служби за сигурност извършиха днес претърсвания на домовете на най-малко 12 журналисти от независими и опозиционни медии. Редица обиски бяха проведени и през предишните два дни, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?