Беларуски самолет за Барселона се върна в Минск

Беларуски самолет за Барселона се върна в Минск

Беларуски пътнически самолет, изпълняващ полет от Минск за Барселона, се е върнал обратно днес, както показват данни на уебсайта Flightradar24, след като Полша заяви, че може да не успее да навлезе във френското въздушно пространство, съобщи Ройтерс.

Лидерите на ЕС упълномощиха официални представители да изготвят нови санкции срещу Беларус и да разработят начин за забрана на беларуските авиолинии да навлизат във въздушното пространство на блока, след отклоняването на полет на "Райънеър" към Минск и задържането на беларуски опозиционен журналист, намирал се на борда му.

Полет номер 2869 на беларуския държавен превозвач "Белавиа" излетя от Минск и трябваше да кацне по-късно днес в Барселона. Но пилотът е получил информация от Полша, че френското въздушно пространство е блокирано и че може да има проблем да навлезе в него, съобщи Павел Лукашевич, говорител на полската въздухоплавателна служба.

В понеделник френският делегиран министър по транспорта Жан-Батист Джебари каза, че Франция е преустановила временно разрешителното за полети на "Белавиа" да преминават над територията ѝ. "Белавиа" вече съобщи, че ѝ е било забранено да лети до Литва, Латвия, Франция, Швеция, Великобритания, Финландия, Чехия и Украйна.

Полша позволява на самолети на авиокомпанията да навлизат във въздушното ѝ пространство. Полет на "Белавиа" от Минск за Варшава се приземи по-рано днес в полската столица.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят