Беларуските власти закриват журналистическа работилница и обществени организации

Беларуските власти закриват журналистическа работилница и обществени организации

Беларуските власти закриват няколко обществени организации, включително журналистическата работилница "Прес-клуб" и благотворителния проект "Имена", предаде ТАСС.

Както се разбира от информация, публикувана в Единния регистър на юридическите лица и предприемачи, те се "намират в процес на ликвидация", а за орган, който е взел решението, се посочва градската управа на Минск.

Сред организациите, които са в процес на ликвидация, още са "Центърът за правна информация", "Бюрото за европейска експертиза и комуникации", центърът за развитие на ефективна комуникация "Жива Бибилотека", правозащитната организация "Хюман константа" (Human Constanta), информационно-културният център "ИнициАрт" и други.

По-рано бе съобщено, че беларуското министерство на правосъдието е внесло във Върховния съд иск за закриване на Беларуския ПЕН-център, който е оглавяван от носителката на Нобеловата награда за литература Светлана Алексиевич. Министерството настоява също за прекратяване на дейността на Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ), общественото сдружение "Правна инициатива", както и на обществената организация Движение "За свобода". В офисите на тези организации бяха проведени обиски.

Споделяне

Още от Свят