Белгия е избрала Ф-35 за превъоръжаване на своите ВВС

Белгия е избрала Ф-35 за превъоръжаване на своите ВВС

Белгийските власти са решили да заменят използваните досега изтребители Ф-16 с Ф-35, съобщават местни медии, като се позовават на източници от правителството, предаде БТА от Брюксел.

Решението е било прието след две закрити правителствени заседания този месец, но засега не е съобщавано официално, защото се търси подходящата обосновка.

Преди година и половина белгийските власти откриха обществена поръчка за превъоръжаването на Военновъздушните сили (ВВС) с първоначална стойност 3,6 млрд. евро и крайна цена от 15 млрд. евро за цялата 40-годишна продължителност на живота на новите машини. В съревнованието участваха САЩ с Ф-35 на производителя Локхийд Мартин и Великобритания, Германия, Испания и Италия със съвместната разработка Юрофайтър (Тайфун).

Медии по-рано отбелязаха, че единствено Ф-35 отговоря на нуждите на белгийските власти машините да имат способността да носят атомно оръжие. Това лято бе предприето разследване по твърдения, че армейски генерали умишлено са укрили от военния министър данни за възможността за удължаване на живота на използваните Ф-16.

Белгия предвижда да замени 49 самолета Ф-16, взети на въоръжение след 1975 година. Поръчката е за 34 нови машини. Извън процедурата предложение представи Франция с изтребителя "Рафал", а дружеството "Сааб" (Швеция) се отказа от участие със своите машини "Грипен".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа