Белгия е на прага на нова правителствена криза

Белгия е на прага на нова правителствена криза
Белгия се изправя на ръба на нова правителствена криза, след като зачестяват призивите за оставка на държавния секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, съобщи БТА. 
 
Миналата есен Франкен сключи от името на правителството споразумение със Судан за обратно приемане на незаконно пребиваващите в Белгия граждани на африканската държава. Местни медии тогава уточниха, че става дума за 158 суданци, задържани в Брюксел и отведени в център за мигранти от закрит вид. През декември се появиха непроверени съобщения, че част от върнатите суданци били подложени на мъчения.
 
Белгийското правителство възложи външна независима проверка и спря временно връщанията към Судан. Опозицията поиска оставката на Франкен, а от началото на януари представители на партии от управляващото мнозинство започнаха да се присъединяват към виждането, че държавният секретар следва да се оттегли.
 
Снощи председателят на партията мандатоносител Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вевер предупреди, че ако управляващото мнозинство поиска официално оставка от Франкен, това ще доведе до оттеглянето на НФА от правителството. В случай, че се стигне дотам, вероятно ще се наложат преговори за нова коалиция или нови избори.
 
Тази сутрин премиерът Шарл Мишел, който представлява малката партия Реформаторско движение, изрази нежелание да се съобразява със заплахи и шантаж. По неговите думи Белгия трябва да защитава границите си с човешки средства, да приема подлежащите на прием и да действа твърдо срещу незаконно пристигналите в страната. Премиерът уточни, че независимата проверка по случая не цели да определи дали Франкен трябва да подаде оставка, а да помогне за извличането на поуки. 
 
Заплахата от правителствена криза в Белгия се наблюдава с опасения, след като преди седем години страната счупи рекордите на Гинес за продължителност на преговорите за съставяне на управляваща коалиция. През 2011 г. поредното белгийско правителство положи клетва след договорки, продължили 541 дни.
Споделяне

Още от Европа