Белгия е на прага на правителствена криза заради Пакта на ООН за миграцията

Тео Франкен

Белгийското правителство се изправя пред възможна криза заради съпротивата на партията мандатоносител Нов фламандски алианс (НФА) срещу споразумението на ООН за миграцията, съобщават местни медии, цитирани в сряда от БТА.

НФА заяви, че е против споразумението, но през септември Белгия подкрепи текста от трибуната на Общото събрание на ООН. Неназовани правителствени източници коментират, че сега има две възможности - или страната да изпълни обещанието си и да подкрепи споразумението на срещата в Маракеш през декември, или НФА да напусне правителството.

Националистите от НФА - най-голямата белгийска партия - изразяват опасения, свързани със съдържанието на текста на споразумението. Според тях засега са недостатъчно ясни определенията за "незаконна миграция", за "преселници, прокудени от промените в околната среда", както и за "семейно събиране".

Според източниците в правителството Белгия ще подпише документа, за да не бъде възприемана като страна под влиянието на крайната десница и която изменя поведението си с предизборни цели. Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен (НФА) уточнява, че още в началото на годината на среща в София в хода на българското председателство на Съвета на ЕС е изразил тревогите от текста на подготвеното споразумение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа