Белгия е отворила широко вратите за чужденци

Белгия е широко отворила вратите за чужденците - с френски, руски или друг паспорт. Това е заяви министърът на външните работи Дидие Рейндерс, цитиран от вестник "Соар".

В шеговит тон министърът добавя, че например Брюксел е многонационален град, готов да приеме всекиго с отворени обятия. Той допълва, че неслучайно високоскоростният влак към Париж пътува постоянно и в двете посоки. Белгийското издание уточнява, че преди време Рейндерс е бил цитиран с изявления пред френската преса, в които е уточнил, че гостоприемството на кралството е насочено към богатите чужденци.

Агенция Белга, цитирана от БТА, съобщава днес, че все още между Брюксел и Париж не са започнали преговори за преподписване на споразумението за избягване на двойното данъчно облагане - намерение, обявено от френския президент Франсоа Оланд. Агенцията също цитира Рейндерс, според когото френската страна досега не е обявила ясно намеренията си за промяна на съществуващите договорености, които създават условия за "данъчно изгнание" за граждани на двете държави.

Отново по повод на политиката към чужденците медийната група Ер Те Ел съобщава, че в Белгия започва изграждането на нов открит център за хора, чиито молби за предоставянето на убежищеса били отхвърлени. В този център ще бъдат настанявани чужденци, които са приели да се завърнат доброволно в родината си.

Белгия, заедно с Люксембург, Франция, Германия, Австрия и Холандия, изпрати преди три месеца писмо до Европейската комисия, в което настояваше за спешно преразглеждане на безвизовия режим за граждани на държавите от Западните Балкани.

Мотивът на подписалите писмото бе, че граждани от този регион блокират техните системи за оценка на молби за статут на бежанци. Утре предстои това искане да бъде разгледано в комисия на Европейския парламент.

През миналата година средно на месец по 500 чужденци, "които нямат бъдеще в Белгия", са се съгласявали да се завърнат у дома, съобщи преди дни вестник "Либр Белжик".

Процедурата предвижда те да получават по 50 евро за превоз до летището и 250 евро за еднопосочен самолетен билет. В случай, че не се завърнат доброволно в страните си, чужденците с отказан статут биват задържани и връщани принудително, като от януари до ноември 2012 г. Белгия е прибегнала 4800 пъти до силово експулсиране.

Споделяне

Още от Свят