Белгия е унищожила в навечерието на епидемията милиони предпазни маски

Белгия е унищожила в навечерието на епидемията милиони предпазни маски

Преди година властите в Белгия са разрешили унищожаването на над шест милиона предпазни маски, подходящи за пресичане на разпространението на Ковид-19, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Новината бе потвърдена от министъра на здравеопазването Маги де Блок, която уточнява, че маските са били с изтекъл срок на годност.

По нейните думи защитните средства са били съхранявани като военновременен запас в неподходящи условия и не са били годни за употреба.

Де Блок признава, че правителството умишлено не е възстановило запасните количества маски, включително за да спести средства.

Властите са подготвяли нов режим, при който запасните количества постоянно да се обновяват, а маските, чийто срок на годност изтича, да бъдат предоставяни на болници и в търговската мрежа.

Епидемията е заварила правителството без готов план за доставка на нови маски и по думите на Де Блок Белгия е разполагала в началото на март с около 100 хиляди маски при население от 11,5 милиона души. Оттогава бяха осигурени няколко доставки, но на маски с по-слаба защита.

Медиите уточняват, че похабените маски са били купени през 2009 г. в отговор на епидемията от грипа H1N1. Днес в аптеките и магазините в страната маски не се предлагат, а в търговската мрежа вече втора седмица липсват достатъчно сапун и други почистващи препарати.

Медии съобщават, че в аптеките липсва лекарството хлорохин, което се предписва на болни от Ковид-19, освободени за домашно лечение. На този фон се цитират мнения на учени, според които 90-95 на сто от заболелите в Белгия не са установени заради липса на достатъчно изследвания.

До днес в страната бяха потвърдени 3743 случая на Ковид-19, от които 1643 души са приети в болница, а 88 починаха. Най-новите данни се съобщават всеки ден в обедните часове.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус