Белгия гони все повече чужденци, загубили правото си на законен престой

Над 2700 са били изгонените от Белгия граждани на ЕС през 2013 г., съобщава БТА в кореспонденция от Брюксел, като се позовава на местните медии и на данни от Службата за чужденците.

Властите поясняват, че тези действия следват от европейското право и зачестяват, защото базите данни на отделните служби - за имиграцията, социалните и за чужденците, вече са свързани. Представен е случаят на италиански гражданин, роден в Белгия, който винаги е живял постоянно в кралството, но наскоро е получил заповед да напусне страната. Той разказва, че при навършването на пълнолетие е можел да избира между белгийскои италианско гражданство. Предпочел италианското, тъй като към онзи момент в Белгия все още съществувала наборната военна служба.

Както останалите чужденци от ЕС, получили право на продължителен престой, италианецът е задължен да подновява документите си на всеки пет години. При изтичането на срока на поредната му лична карта той получил отказ да му бъде издадена нова, тъй като е безработен. Макар никога да не се е ползвал от обезщетения за безработица, мъжът бил принуден да докаже, че има постоянни доходи, които да осигуряват живота му в Белгия.

Белгийските власти поясняват, че основната цел на връчването на заповедите за напускане на страната от чужденци с неуреден статут е предотвратяването на злоупотребите с обществените фондове. Те отбелязват, че според общите правила в ЕС след три месеца престой в дадена държава от Общността чужденецът трябва да докаже, че разполага с необходимите средства за издръжката си, или поне че търси активно работа.

Властите уточняват, че до експулсирането на граждани на ЕС по същество се прибягва само в крайни случаи - най-често при окончателна присъда за тежко умишлено престъпление.

В случая с италианския гражданин е намерено компромисно решение - засега неговата приятелка, с която нямат брак или регистрирано законно съжителство, ще се подпише в общината, че става негов гарант. Властите ще приемат това за достатъчно основание да подновят документите на италианеца, но всичко може да се промени, ако приятелката му загуби работата си или ако двамата прекратят връзката си.

Медиите отбелязват, че според правилата на ЕС престоят до три месеца в приемащата държава е безусловен. Чужденец от ЕС може да остане в приемащата страна до шест месеца, ако докаже, че търси постоянно работа. По-дълъг престой е възможен, ако той докаже, че има средства да се издържа и валидна здравна осигуровка.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?