Белгия и Германия обединяват усилията си срещу измамите с предоставянето на убежище

Белгия и Германия обединяват усилията си срещу измамите с предоставянето на убежище

Правителствата на Белгия и на Германия подписаха документ за сътрудничество в борбата с измамите, свързани с предоставянето на бежански статут, съобщиха местни медии.

Двете държави ще обменят данни за чужденци, получили статут на закрила, които пътуват обратно до родината си "за почивка". Отбелязва се, че подобни пътувания не са допустими по правилата за получаването на закрила. Когато бъде засечена измама, чужденецът може да загуби статута си на бежанец.

Досега са били установени множество случаи, в които граждани на Сирия, Афганистан и Ирак, подслонени в ЕС, са пътували до родината си. Понякога бежанците, получили статут в Белгия, са ползвали летища в Германия, за да избегнат да бъдат засечени от властите. Преди няколко месеца Белгия подписа подобен документ за сътрудничество с Холандия.

Белгийското правителство неотдавна въведе законодателни промени, с които предоставеният бежански статут стана временен и може да бъде отнеман при допуснати провинения.

Статутът може да бъде отнет, независимо от обстановката в държавата на произход на бежанеца, ако той е получил закрила с измама. Онези бежанци, чийто статут бъде отнет, получават заповед за напускане на Белгия. Възможно е заповедта да засяга и членовете на техните семейства.

Споделяне

Още от Европа