Белгия избира между три възможности за превъоръжаване на военновъздушните сили

Белгия избира между три възможности за превъоръжаване на военновъздушните сили

Правителството на Белгия ще избира между три възможности за подмяната на изтребителите Ф-16, съобщиха местни медии. Досега се предполагаше, че машините със сигурност ще бъдат заменени от американските Ф-35.

Отбелязва се, че американските изтребители са способни за участие във всички видове мисии - разузнаване, въздушен бой и поразяване на наземни цели. Ф-35 единствен може да пренася атомна бомба, затова е на въоръжение в белгийската военновъздушна база Клайне Брюге, използвана и от Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ.

Заявките за участие в обявената обществена поръчка за превъоръжаването на Белгийските ВВС трябваше да бъдат подадени до края на миналата седмица. В последния момент в надпреварата са се включили Великобритания и Франция, съответно с предложения за доставка на изтребители Юрофайтър Тайфун и Рафал.

Белгия трябва да вземе решение до февруари догодина.

Засега Белгийските ВВС разполагат с 49 изтребителя Ф-16, взети на въоръжение през 1975 година. Предвижда се те да бъдат заменени от 34 нови самолета на обща стойност 3.5 милиарда евро. Към посочената цена се добавят допълнително 1.2 милиарда евро разходи по поддръжката и обучението на пилотите и техниците на ВВС. Предвижда се новите самолети да постъпят в армията през 2023-2028 година.

Предложението на Франция за участие в търга е дошло в последния момент и се е съдържало в писмо, в което Париж отбелязва възможностите за цялостно "структурно сътрудничество", включително в областта на технологиите и индустрията.

Медии коментират, че Ф-35 остава предпочитаният самолет, но и че Франция и Белгия поддържат задълбочено военно сътрудничество, доказано със скорошната покупка на 500 френски машини за белгийските сухопътни сили.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?