Белгия издирва 160 терористи

Арабският квартал "Моленбек" в Брюксел.

Белгия е обявила за международно издирване 160 терористи, съобщи прокуратурата, цитирана от местни медии.

Отбелязва се, че в този брой са включени осъдени, както и лица, които бягат от правосъдието. В най-големите антитерористични процеси в страната досега повечето от подсъдимите отсъстваха от съдебната зала. Срещу някои от тях вече има издадени присъди, но остава противоречива информацията къде се намират тези лица и дали изобщо са живи.

Медиите съобщават, че терористът Мехди Немуш, нанесъл първия удар на "Ислямска държава" в Европа с атентата срещу Еврейския музей в Брюксел, се среща в затвора с Мохамед Амри - шофьора на единствения оцелял терорист от последните атентати в Париж. Двамата са въдворени в затвора в Брюж, в сектора с най-строг режим. Уточнява се, че затворът разполага едва с девет килии за подобни престъпници и че тези помещения са в един и същи коридор.

Немуш и Амри нямали правото да се разхождат заедно в двора на затвора, но можели да разговарят от разстояние от десетина метра, а и когато се разминават по коридора. Уточнява се, че съдебното решение постановява заподозрените в тероризъм да бъдат максимално изолирани.

Вестник "Дерниер йор" помества решение на Съвета по журналистическа етика, с което редакцията получава порицание за разпространение на слухове. През юни вестникът публикува няколко информации за гавра с труповете на убитите през януари джихадисти във Вервие. Първото заглавие съобщаваше, че аутопсията на терористите била "полята с шампанско".

Изданието съобщаваше, че съществуват снимки, които показват "празненство" в моргата. Вестникът така и не публикува въпросните снимки, а моргата бе поставена под засилена охрана заради опасенията от нападение от последователи на джихадистите.

Съветът по журналистическа етика е извършил пълно разследване на случая и излага становището си в четири печатни страници. Съветът отчита, че журналистът е разполагал с подвеждащата си информация 10 дни преди първата публикация. Той е опитал добросъвестно да провери фактите, но не е имал тази възможност и не е видял снимките.

Затова авторът се доверил на сведения от полицейските среди, както и на обаждане от прокурор с потвърждение на описаната в общи линии картина за скандални действия в моргата.

Съветът заключава, че журналистът не е успял да извърши задълбочена проверка, както изискват професионалните стандарти (не е видял кадрите), и вместо факти е съобщил субективната оценка за снимките (преразказ на други). Съветът отбелязва, че стремежът за публикуване на изпреварваща информация не отменя задължението информацията да бъде достатъчно проверена.

Редакцията определя становището като несправедливо и обяснява, че данните са били засечени от "достатъчно достоверни източници". Медията добавя, че няма доказателства колко са били в действителност снимките от моргата и какво се вижда на всяка от тях.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?