Белгия изрази "дълбоко съжаление" за колониалната история на Конго

Конго, сн. ЕПА/БГНЕС

Кралят на Белгия Филип е изпратил писмо до президента на Конго Феликс Чисекеди, в което изразява "дълбоко съжаление" за страданията и проявите на насилие в африканската държава от края на 19-и до средата на 20-и век. Писмото е по повод 60-годишнината от независимостта на Конго, съобщават белгийски медии.

Отбелязва се, че това е историческа стъпка на белгийски държавен глава, с която за пръв път грешките на миналото се признават открито на това най-високо равнище, съобщи БТА.

От 1885 до 1908 г. африканската държава е лична собственост на белгийския крал Леополд Втори, а в следващите 52 години, до 1960 г., е белгийска колония. Според исторически данни милиони конгоанци загиват в тези години от жестокости, експлоатация и болести.

В писмото си крал Филип посочва, че за да може днешните отношения между двете държави да бъдат по-приятелски, необходимо е за историята да се говори открито и да се каже истината.

Общата ни история съдържа постижения, но и болезнени спомени. Бяха извършени жестокости, имаше насилие, страдание и унижение, и това тежи на общата ни памет, допълва държавният глава.

Държа да изразя най-дълбоко съжаление за тези рани от миналото, които днес отново болят заради дискриминацията, която все още присъства твърде много в нашите общества, добавя кралят. 

Предизвикателствата пред света изискват да гледаме към бъдещето в духа на сътрудничеството и взаимното уважение, заявява белгийският крал.

В последните седмици в Белгия с различни протестни прояви представители на местните африкански малцинства настояха за преоценка на историята и сваляне на паметниците на Леополд Втори. 

Някои от паметниците бяха поругани и прибрани в складове, като се очаква да не бъдат връщани на постаментите на открито, а да станат част от музейни изложби.

Движението набра сила покрай протестите в САЩ в защита на живота на чернокожите хора след убийството на Джордж Флойд.

Белгийски медии днес съобщават, че снощи по инициатива на местната структура на "Амнести интернешънъл" на фасадата на посолството на САЩ в Брюксел е бил прожектиран образът на Флойд с хорометър, настроен за 8 минути и 46 секунди - времето, за което той бе умъртвен в полицейски захват.

Още на четвъртата минута полицаи са прекъснали прожекцията, но никой от участниците в проявата не е бил задържан. Инициаторите обяснили, че са прожектирали изображението в минутите, когато в САЩ съд е заседавал по мерките за неотклонение на четиримата полицаи, обвинени в извършване и съучастие в убийството на Флойд. 

Споделяне

Още от Свят