Белгия: Капацитетът на интензивните отделения може да бъде изчерпан другия месец

Кафене в Брюксел

Интензивните отделения в Белгия може да изчерпят капацитета си до средата на ноември, ако новите случаи на зараза с коронавируса продължат да растат със същия темп, предупредиха белгийските здравни органи, цитирани от Асошиейтед прес.

"Ако това увеличение продължи, до средата на ноември ще сме достигнали максималния си капацитет от 2000 легла", каза Ив ван Латем, говорител на националния оперативен щаб на Белгия за борба с коронавируса. "Трябва непременно да избегнем подобен сценарий", допълни той.

Данните от днес за разпространението на коронавируса на Националния институт по обществено здраве показват 7360 нови случая на коронавирус за последните 24 часа.

През последните седмици всички показатели за разпространението на вируса се влошиха. Новото рязко увеличение на инфекциите се изразява и в увеличаване на настаняванията в болница и смъртните случаи. Към днешния ден в белгийските болници са хоспитализирани 1621 пациенти с Covid-19, като от тях 281 са на интензивно лечение, а починалите са 33-ма.

Ван Латем заяви, че за последната седмица в белгийските болници всекидневно са постъпвали по 152 нови пациенти, което е увеличение от 80 процента. За същия период смъртните случаи на денонощие нарастват с 56 на сто.

"Това показва силата на този експоненциален ръст", каза той. "Той започва бавно, малко по малко нараства и после завършва с взривоопасна ситуация", предупреди той.

Белгия, която е една от най-тежко засегнатите страни в Европа, миналата седмица въведе серия от рестриктивни мерки, чиято цел е да забавят темпа на увеличение на новите инфекции, включващи локални налагания на вечерен час, затваряне на баровете в Брюксел за поне месец и ограничаване на спортната дейност на закрито.

Ван Латем заяви, че по брой на нови коронавирусни инфекции Белгия е на второ място в Европа след Чехия.

Досега вирусът е отнел живота на над 10 200 души в Белгия, чието население е 11,5 милиона души. Миналата седмица са диагностицирани средно по над 5000 нови случая на денонощие, което е увеличение от 93 процента в сравнение с предходния седемдневен период. Сега броят на новите инфекции се удвоява на всеки седем дни, каза Ван Латем.

"Но сега не е време за паника, не сме в същата ситуация, в която бяхме през март - април. По-строгите мерки могат да ни помогнат да променим кривата", заяви той.

Здравните експерти призоваха местните жители да ограничат социалните си контакти и да използват мобилно приложение за проследяване на контактите. Те заявиха, че приложението "Короналърт" (Coronalert) са си свалили досега около 1 милиона души, което прави около 15 на сто от използващите смартфони.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?