Белгия може да загуби домакинството на централата на НАТО, заради поведението си по Ирак

Противопоставянето на Белгия на войната, водена от САЩ в Ирак, може да подкопае шансовете ѝ да продължи да бъде домакин на централата на НАТО. Това заяви американският посланик в Белгия Стивън Брауър в интервю за финансовия всекидневник Финансиел Економише Тийд.

"Когато мястото на бъдещата Главна квартира на НАТО се обсъжда отново, със сигурност ще бъде поставен и въпросът за белгийското поведение към иракската криза", посочва Брауър в интервюто, цитирано от Ройтерс.

През януари НАТО разкри плановете си да разшири брюкселската си централа във връзка с приемането на нови членове в пакта. Идеята е да бъде осигурено достатъчно място за сегашните 19 страни-членки, за седемте нови страни, които ще бъдат приети следващата година и за партньори на алианса, като Русия.

Междувременно в пресата се появиха отделни сигнали, че Вашингтон обмисля да премести централата на НАТО в някоя от източноевропейските страни, които разбират по-добре значението на евроатлантизма. Будапеща и Варшава бяха споменати като възможности.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?