Белгия навлиза в трета епидемична вълна

Белгия навлиза в трета епидемична вълна

Белгия навлиза в трета вълна на коронавирусната епидемия, твърдят експерти, цитирани от местни медии. По последни данни броят на приетите в болница отново нараства, макар да се наблюдава лек спад в броя на новозаразените.

Според официалната статистика от началото на епидемията в страната са били установени близо 627 хиляди заразени, от които 18 697 са починали, а 6,6 милиона са били изследвани.

Имунизацията срещу новото заболяване започва на 28 декември и първите, получили ваксина, ще бъдат хората в четири старчески дома в Брюксел, Валония, Фландрия и в немскоговорящата част на страната.

Медиите отбелязват, че първата допусната до пазара на ЕС ваксина се произвежда в Пурс - селище южно от Антверпен и на двайсетина километра от столичното летище "Завентем", откъдето ще отлитат първите пратки. Цеховете в Пурс са едно от двете места в света за производство на ваксината на Pfizer. Първоначално Белгия ще получи 10 000 дози - два пъти по-малко от очакваното.

Близо половината белгийци (42 на сто) заявяват, че дори и с отшумяването на епидемията ще продължат да поддържат по-добра лична хигиена и да се въздържат от ръкуване и прегръдки, сочат данни от проучване на общественото мнение. Според данните гражданите имат два пъти по-голямо доверие в посланията, свързани с кризата, отправяни от независимите експерти (42 на сто), отколкото от политиците (21 на сто). Едва един от петима участници в проучването е изразил подкрепа за работата на правителството в епидемичните условия.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?