Белгия навлиза във втора епидемична вълна

Белгия навлиза във втора епидемична вълна

Белгия навлиза във втора епидемична вълна от Covid-19, обявиха днес водещи вирусолози, цитирани от местни медии и от БТА.

По данни на здравните власти за последната седмица броят на установените новозаразени нараства с 32 на сто - до около 115 дневно. Увеличава се и броят на заразените от един болен - отново един вирусоносител прехвърля заразата на повече от един здрав и това се наблюдава за първи път от април насам.

Учените спорят за точната причина за наблюдаваното явление, като се допуска възможност ръстът на заразените да е свързан с недостатъчни мерки по места. Властите се подготвят за връщане на карантината там, където се отчита по-ясно от увеличение на броя на заболелите - Антверпен, провинция Лимбург и Брабантска Валония.

В началото на юли белгийските власти възобновиха изискването за носене на маски на всички закрити обществени места. Те се въздържаха да предприемат следващите стъпки за облекчаване на ограничителните мерки. Снощи правителството настоя да се възстанови подаването на всекидневни данни за заболеваемостта и дори за връщане на пресконференциите на щаба за борба с епидемията.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?