Белгия няма да подкрепи сделка за мигрантите до съставянето на ново правителство

Шарл Мишел

Едва когато бъде съставено следващото федерално правителство, Белгия ще може да реши дали да подкрепи споразумението от Малта за разпределението на мигрантите, спасени в Средиземно море. Това е заявил белгийският служебен премиер Шарл Мишел, цитиран от местни медии.

Мишел е призовал за бързо приключване на коалиционните преговори, започнали след изборите през май. От декември миналата година Белгия се управлява от служебно правителство заради оттеглянето от управляващата коалиция на националистите от Нов фламандски алианс (НФА). Причина НФА да напусне властта бе решението на Мишел Белгия да подкрепи споразумението на ООН за миграцията, подписано в Маракеш.

По думите на Мишел, за да може Белгия да участва в сделката от Малта, ще бъде необходимо ясно парламентарно мнозинство. Според него е възможно повече страни от ЕС да подкрепят първоначалното споразумение, постигнато тази седмица от Франция, Италия, Германия и Малта за разпределянето на "спасените" в Средиземно море мигранти.

Предвижда се в началото на октомври Съветът на ЕС по вътрешни работи да обсъди споразумението от Малта. Очаква се към тази доброволна договореност да се присъединят още европейски страни.

Медиите отбелязват, че белгийските власти отчитат зачестяване на случаите на мигранти, пристигнали в друга държава от ЕС, които преминават през Белгия на път за Великобритания. Това е причина белгийските власти да отказват участие в схеми за разпределение на "спасените" и да настояват за общоевропейска договореност за промяна на миграционните правила, залегнали в споразумението от Дъблин.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа