Белгия обмисля мерки срещу терористични нападения с дронове

Белгия обмисля мерки срещу терористични нападения с дронове

Белгийските власти обмислят мерки срещу възможни терористични нападения с дронове, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

За целта е свикана работна група от представители на министерството на отбраната и на полицията.

Преди седмица холандските власти са изготвили доклад, в който се твърди, че е вероятно терористи да предприемат нападение с безпилотни летателни устройства. Белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон коментира, че тези данни се възприемат напълно сериозно.

През 2014 г. във Франция бяха засечени полети на дронове над седем атомни централи. Тогава бе изяснено, че използваните дронове са от професионалната гама и струват по около 30 хиляди евро, с възможност да бъдат управлявани от далечни разстояния. Месец след това над белгийска атомна централа също бе забелязан дрон.

Белгийски експерти коментираха, че за да нанесат тежки поражения, терористите не е необходимо да въоръжат дроновете, а е достатъчно да ги ударят с пълна скорост в подстанция на АЕЦ. Ако подобни действия бъдат предприети едновременно срещу няколко трансформатора, цялата електросистема на страната може да бъде изведена от строя, а за възстановяването ѝ биха били необходими месеци.

Специалистите отбелязаха, че подобен удар не е необходимо да се извършва в рамките на централите, където има добра защита, а е достатъчно да бъде насочен срещу който и да е възлов агрегат по веригата на електроразпределението.

Споделяне

Още от Европа