Белгия обмисля въвеждането на пръстови отпечатъци в личните карти

Министърът на вътрешните работи на Белгия Ян Ямбон

Белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон предложи пръстовите отпечатъци на всички, живеещи в кралството, да бъдат въведени в електронните лични карти, съобщиха местни медии, цитирани от БТА в сряда.

Министърът е представил идеята си при посещение в Мароко. Той е отбелязал, че мароканските власти от 1975 г. събират задължително отпечатъците на всички, навършили пълнолетие. От 2008 г. насам данните се въвеждат в електронна система. По неговите думи във всяка държава, където подобна мярка е била въведена, се наблюдава драстично намаление на престъпността.

Засега една от партиите в управляващата коалиция в Белгия, както и комисията за защита на личните данни, са против. От комисията отбелязват, че подобна мярка би била в противоречие с Европейската конвенция за човешките права. Коалиционните партньори критикуват подхода, при който 11 милиона жители на Белгия да бъдат възприемани като терористи.

Според Ямбон, ако човек не е гузен, няма защо да бъде против. Той уточнява, че само иска темата да бъде обсъдена. По неговите думи не е необходимо Белгия да бъде първата, но е добре да не бъде и последната държава, направила стъпка в тази посока. Медиите поясняват, че въпросът е бил обсъждан многократно от властите и политиците, без досега да бъде постигнато единодушие. За да влезе в сила посочената мярка, са необходими законодателни промени.

В Белгия електронните лични карти с чип бяха въведени през 2002 г., като основната цел бе улесняване на гражданите да ползват услугите на електронното управление - връзка с администрацията и по-лесна идентификация пред банките и болниците. За разлика от биометричните паспорти личните карти не съдържат копие на отпечатъците на притежателя.

МВР заявява, че въвеждането на отпечатъците в личните карти би предотвратило използването на фалшиви документи и би подкрепило борбата с тероризма. Засега белгийското правителство предложи отпечатъци да бъдат взимани задължително от заподозрените в терористични дейности, за които е възникнало подозрение в Службата за оценка на заплахите.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?