Белгия обмисля закон, с който да отказва на чужди държавни глави да влизат в страната

Белгия обмисля закон, с който да отказва на чужди държавни глави да влизат в страната

Белгия може да въведе закон, с който да отказва на чуждестранни държавни глави и министри да влизат в страната и да водят политическа дейност, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Предложението е на председателя на парламентарната група на най-голямата партия в Белгия Нов фламандски алианс. Забраната няма да засяга държавни глави на страни от ЕС, нито депутати.

Засега в Белгия въпросът за разрешаването на дейност на чуждо правителство се урежда от кметовете, които могат да забранят дадена проява от съображения за опазването на обществения ред. Ако законодателното предложение бъде прието, чужди власти ще могат да водят кампания в Белгия, само ако получат разрешение от белгийското федерално правителство.

Вносителят на предложението пояснява, че "чуждестранни политически звезди" трябва да бъдат спирани, за да не предизвикват смут със защитата на гледни точки, противоречащи на правата на човека. Медиите уточняват, че предложението е свързано с наскорошните събития в Холандия, когато на двама турски министри бе отказано да водят митинги за предстоящия в Турция референдум за промени в конституцията.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?