Белгия обмисля затваряне на границите като противоепидемична мярка

Белгия обмисля затваряне на границите като противоепидемична мярка

Белгийските власти обмислят да затворят границите на страната като мярка срещу разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават местни медии, цитирани от БТА в петък.

Засега премиерът Александер де Кро е на мнение, че пътуванията трябва да останат възможни, макар и "крайно непрепоръчителни". Национални експерти настояват пътуванията да се забранят временно заради новите мутации на вируса на болестта, или поне всички влизащи в страната да бъдат подлагани на изследване и карантина. Засега тези мерки се прилагат само за хората, прекарали в чужбина повече от 48 часа.

Белгия вече са открити няколко случая на носители на вирусни мутации. Днес се съобщава за случай на починал мъж на 82 години пет дни, след като е бил ваксиниран срещу новото заболяване. Уточнява се, че се очаква оценка за причината за неговата смърт, както и че починалият е имал съпътстващи заболявания.

По последни данни в страната вече са имунизирани около 35 хиляди души. Според националния имунизационен календар в Белгия все още се прилага само ваксината на Pfizer/BioNtech, а до края на месеца ще започне използването и на препарата на Moderna. От февруари предстои въвеждане и на ваксината на AstraZeneca, чието одобрение се очаква след две седмици. Засега ваксини се поставят само в домовете за стари хора.

От април се очаква да бъдат прилагани също ваксините на CureVac и Janssen. Освен за възрастните хора, първите ваксини ще получат също здравните работници, а от април имунизацията ще обхване служителите в обществените услуги. Общата имунизация на пълнолетните белгийци се предвижда от юни. Досега в Белгия новата болест взе 20 294 жертви, при 672 886 открити вирусоносители и над 7,5 милиона изследвания.

Споделяне

Още от Коронавирус