Белгия обсъжда налагане на доживотни присъди за терористите и радикализираните

Барт де Вевер

Председателят на най-голямата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вевер предложи терористите и радикализираните граждани да бъдат лишавани от свобода за цял живот. Предложението предизвика различни реакции и показа, че по този въпрос правителството в Белгия е разделено, предава БТА от Брюксел.


Де Вевер, който освен политик, е и историк, отбелязва, че военнопленници не се освобождават преди края на войната. Според него е необходимо осъдените за тероризъм и за крайни възгледи да бъдат под надзора на властите до отпадането на необходимостта.


Темата се поставя на дневен ред след няколко атентата в страната в последните четири години. Разследванията показаха, че повечето извършители са бивши затворници, а някои от тях са се радикализирали зад решетките. Тази година предстои да бъдат освободени заради изтърпяване на присъдите 28 терористи.


В Белгия досега няма терорист, получил доживотна присъда. Доживотните присъди са предвидени в наказателния закон, но обичайно съдът постановява наказания до 25 години затвор. За осъдените с най-тежките присъди се предвиждат възможности да поискат предсрочно освобождаване след 15, 19 или 23 години от първоначалното задържане. Ако искането бъде отхвърлено от съда, затворникът може да внесе нова молба всяка следваща година.

Споделяне

Още от Европа