Белгия оспорва задълженията си по миграционните квоти на ЕС

Тео Франкен

Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен оспори твърдения на "Амнести интернешънъл", че страната му не изпълнява задълженията си по квотите на ЕС за разселване на мигранти, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Не можем да подслоним мигранти, които не са пристигнали в Европа, коментира Франкен. Той пояснява, че Съветът на ЕС е приел решение за разселването на 160 хиляди чужденци, които търсят убежище, но всъщност в Италия и Гърция не са дошли толкова много хора, които да отговарят на изискванията по квотите.

По данните на международната правозащитна организация държавите от ЕС са изпълнили под 30 на сто от задълженията си. По данните на Европейската комисия до началото на септември в ЕС са били разселени близо 28 хиляди мигранти, пристигнали в Гърция и Италия. Очаква се още близо 10 хиляди да бъдат обхванати от квотите на ЕС. По оценка на Франкен, Белгия е поела своя дял в този процес.

Медиите отбелязват, че досега Белгия е приела 976 разселени мигранти, а квотите предвиждат да подслони 3812 души. Пояснява се, че прилагането на квотния принцип няма краен срок на изпълнение и обхваща всички мигранти, пристигнали в Италия и Гърция до края на утрешния ден. "Амнести" посочва Малта, Финландия и Ирландия като "отличниците" в изпълнението на квотните задължения. Организацията отчита, че Унгария и Полша не са приели нито един мигрант по схемите, а Чехия и Словакия са взели едва по десетина души.

Споделяне

Още от Европа