Белгия отчита намаление на търсещите убежище

Маги де Блок

Белгийският държавен секретар за бежанците, миграцията, общественото приобщаване и борбата с бедността Маги де Блок отчете, че броят на търсещите убежище в страната бележи сериозен спад, сравнено с данните за 2011 година, предаде БТА от Брюксел в понеделник.

В интервю за телевизия Ер Те Ел тя се съгласи с водещия, че подходът на правителството може да бъде определен като "политика Дюралекс", от латинския израз "Законът е суров, но е закон" (Dura lex, sed lex). Белгия е единствената държава в ЕС, в която се наблюдава спад в броя на търсещите убежище, уточни Де Блок.

По нейните думи част от този резултат се дължи на това, че е посетила множество държави, за да обясни белгийския твърд подход. Бях в четири държави от Балканите, в Конго, Камерун, ще бъда в Гвинея, поясни тя.

Отделните случаи не може да бъдат решавани на основата на чувства, макар да изпитвам чувства. За да има промяна, трябва да бъдат променени законите, а това не би било приемливо. Няма значение дали даден случай е познат в медиите, или не, отнасям се към хората с еднакво уважение, заяви Де Блок. Тя уточни, че напоследък се наблюдават случаи, в които търсещи убежище се опитват да се представят за сирийци, а са египтяни.

По темата за т. нар. социален туризъм водещият на предаването направи забележката, че съществува стереотип в мисленето, че основната част от измамниците "са чужденци, обаче това не е така - има французи и холандци". Де Блок обясни, че холандски и френски граждани действително са сред нарушителите, както и испанци, но "очевидно сред нарушителите са и българи, и румънци". Трябва да направим така, че да избегнем случаите, в които някои хора идват в Белгия само за да се възползват от социалната система, заяви държавният секретар.

Тя уточни, че властите са свързали базите данни на социалните служби и службата за чужденците, за да разберат кои от имигрантите са пристигнали в Белгия, за да се възползват от социалната система. Когато се изправя пред трудност, постъпвам като лекар - поставям диагноза и търся подходящото лечение, заяви Де Блок.

Според последните социологически проучвания тя бележи стремглав ръст на одобрение, като във Фландрия, където нейната партия Фламандски либерали и демократи се явява на избори, измести от първото място доскоро най-популярния национален политик - кмета на Антверпен, председател на умерените националисти от Нов фламандски алианс и неуспял засега кандидат за премиер Барт де Вевер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа