Белгия отказа да екстрадира в Испания каталунския сепаратист Луис Пуч

Сн. ЕПА/БГНЕС

Белгийското правосъдие отхвърли искането за екстрадиция в Испания на каталунския сепаратист Луис Пуч, направено заради опита за отцепване през 2017 г., обяви прокуратурата в Брюксел, цитирана от Франс прес.

Белгийското правосъдие "смята, че искането не е от компетентността на испанските власти, които са го издали", уточни в съобщение брюкселската прокуратура, която "проучва възможността за обжалване на това решение".

Решението би могло да окаже влияние върху положението на живеещия в Белгия бивш лидер на сепаратистите Карлес Пучдемон, за чието предаване Мадрид настоява, да се изплъзне от испанското правосъдие след организирането на незаконния референдум през октомври 2017 г.

Испанското правосъдие обвинява Луис Пуч, бивш регионален министър на културата, в незаконно присвояване на държавни средства и в неподчинение.

Трима от бившите му колеги, съдени през октомври по същите обвинения, бяха осъдени на глоба от 60 000 евро и бяха лишени от право да заемат изборна длъжност.

Избрани за евродепутати, Карлес Пучдемон, основна фигура в опита за независимост, и бившият регионален министър на здравеопазването Тони Комин, имат имунитет.

За тях също има издадени заповеди за арест от испанското правосъдие за незаконно присвояване и подбуждане към размирици.

Друга каталунска сепаратистка, установила се в Шотландия - Клара Понсати, която е бивш министър на образованието, също е на мушката на испанското правосъдие. Тя стана евродепутатка, след като след Брекзит част от местата в Европарламента бяха освободени от британците, посочва БТА. 

Процедурата по екстрадиция на тези трима евродепутати е преустановена в очакване на това дали имунитетът им ще бъде отнет от Европейския парламент. 

Споделяне

Още от Европа