Белгия подготвя закон за включването на гражданите в контраразузнавателната дейност

Белгия подготвя закон за включването на гражданите в контраразузнавателната дейност

Белгийското министерство на правосъдието подготвя закон, с който възможностите на контраразузнаването да бъдат разширени с участието на гражданите, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Засега единствено полицаи са упълномощени да се внедряват на прикритие в престъпни мрежи. Недостатъкът на този ред е, че невинаги полицаите са в състояние да извличат информация от такива структури, когато става дума например за китайската или албанската мафия. Често се случва внедрените да не разбират диалекта, който подобна затворена група ползва при общуването си.

Ако законовите промени бъдат въведени, белгийски граждани ще могат да участват в операции на прикритие, като ще им бъде позволено да извършват престъпления. Това ще бъде възможно само за леки закононарушения и единствено с предварителното разрешение на полицията и съда. Не се предвижда внедряването на малолетни и непълнолетни белгийци.

Когато престъпник е станал доносник на службите и е предоставил доказателства за извършено престъпление, законът ще предвижда намаляване на присъдата при строги условия. Предвижда се измененията на закона да подкрепят борбата с тероризма и организираната престъпност, особено по отношение на незаконната търговия с оръжие.

Споделяне

Още от Европа