Белгия поема председателството на ЕС

Белгия поема председателството на ЕС

Белгия поема в четвъртък ротационното председателство на ЕС и до края на годината ще отговаря за общите решения, които се вземат от Съвета на Европейския съюз. Белгия поема председателството от Испания.

Въпреки, че поема тази роля с правителство в оставка, кралството има амбициозна програма за икономическата и финансова стабилизация в Евросъюза.

Действащият белгийски министър-председател Ив Льотерм увери, че неговата страна се е подготвила добре за председателството.

По думите му, приоритетите на Белгия ще са в няколко основни направления  съдействие за завръщане към устойчив ръст на икономиките на страните от ЕС, провеждане на обща социална, вътрешна и външна политика и предотвратяване на климатичните изменения.

Неговото правителство продължава да изпълнява временно задълженията до сформирането на новия кабинет след изборите за федерален парламент, които се състояха на 13 юни.

Белгия смята да превърне самото председателство в модел за зелено управление и да сведе до минимум вредните емисии от пътувания, както и суровините, материалите и енергията за масови прояви и административна дейност.

Иновациите и новите технологии също ще са във фокуса на белгийското председателство – именно на тях ще бъде посветена есенната среща на върха през октомври.

"Тези приоритети ще се спазват независимо какво правителство ще има в Белгия, защото са одобрени от всички политически сили", каза Ив Льотерм.

Споделяне

Още от Европа