Белгия понижи с една степен готовността си за отговор при терористични действия

Белгия понижи с една степен готовността си за отговор при терористични действия

Властите в Белгия приеха решение да понижат с една степен готовността за отговор при терористични действия. До края на седмицата страната се връща към второ ниво на готовност, след като от средата на януари се намираше в трета, предпоследна степен на защита.

Допълнително ще бъде решено кога въоръжените военнослужещи, разположени по улиците на големите градове, ще бъдат изцяло изтеглени в казармите. Под трето ниво на защита ще останат посолствата на САЩ и Израел, както и някои други чувствителни обекти, поясняват местни медии.

Решението на правителството и специалните служби от снощи е първата стъпка, която показва спад в напрежението в страната по отношение на терористичните заплахи от последните месеци. В средата на януари, непосредствено след атентатите в Париж, в Белгия бе предприета антитерористична операция, при която бяха застреляни двама предполагаеми джихадисти, подготвяли удар до часове.

Белгия бе първата държава в ЕС, не само заплашена, но и пострадала от действията на джихадистите на "Ислямска държава", завърнали се от близкоизточния фронт, с нападението срещу Еврейския музей в Брюксел от май миналата година.

Споделяне

Още от Европа