Белгия предприема допълнителни мерки за сигурност

Белгия предприема допълнителни мерки за сигурност

Белгия предприема допълнителни мерки за осигуряване на реда и сигурността в страната, съобщиха местни медии, цитирани в понеделник от БТА.

За пръв път в Антверпен са извършени проверки на преминаващите през града автобуси по международни линии. Този вид превоз бе използван от атентатора в Еврейския музей в Брюксел през 2014 г., както и от извършителя на атентата в Берлин около Коледа миналата година. Двамата терористи пътуваха с автобуси през Белгия, за да достигнат съответно Франция и Италия, преди да бъдат обезвредени.

Проверените пет автобуса били отведени до стари казарми, където били открити досъдебни производства за притежание на оръжие, за незаконен престой в ЕС, както и за пренос на наркотици. Властите искат да установят какви пътници използват този вид превоз, който свързва Холандия с държавите на юг.

За разлика от влаковете, обичайно пътуването с международен автобус в тази част на ЕС не изисква непременно плащането на билета с банкова карта, нито предвижда постоянна проверка на документите за самоличност на пътниците.

Белгийските власти са започнали проверки и по зачестили сигнали за бежанци, които се връщат "на почивка" в родината си, от която твърдят, че са избягали, за да оцелеят. На няколко от тях разрешителните за престой са били отнети заради съмнения, че са придобили статута на закрила с измама. Отчита се, че не всички случаи могат да бъдат лесно засечени, защото бежанците невинаги се придвижват от Белгия до родината си с пряка транспортна връзка. Установено е сътрудничество с властите в Холандия и предстои обменът на данни да се повиши с Германия и Франция.

Споделяне

Още от Европа